Mapa Zlato Cena zlata Spotová cena zlata

Cena zlata



18.04.2024 4:16:02
2371.20
$/Oz
INVESTIČNÍ ZLATO INVESTIČNÍ MINCE
ČASTO VÁS ZAJÍMÁ:
Co znamená zkratka Oz? Zkratka Oz značí jednu troyskou unci. Hmotnost jedné troyská unce, častěji psáno jako trojská unce, odpovídá 31,1034768 gramů ryzího zlata v metrické soustavě. Název pochází od francouzského města Troyes, kde se v ní poprvé obchodovalo již v období středověku. 1 kilogram je 32,15 troyských uncí. Hmotnost troyské unce, se kterou pracuje zlatnický průmysl je tedy vyšší, než je váha 'běžné' anglosaské unce.
Které burzy určují cenu zlata? Jednou z nejdůležitějších burz, na kterých se obchoduje se zlatem spolu s dalšími komoditami, je největší futures burza na světě, New York Mercantile Exchange (NYMEX). Cena zlata v elektronickém obchodování na NYMEXu se průběžně mění během obchodních hodin od neděle do pátku od 0:00 do 23:15 (SEČ). Další důležitá obchodní centra jsou v Tokiu (TOCOM), Curychu (Zurich Gold Pool) a Hongkongu (Hong Kong Mercantile Exchange; HKMEx).
Jaké jsou ceny zlatých slitků? Přehledné ceny zlatých slitků všech dostupných gramáží naleznete na ceník slitků... Ceny jsou aktualizovány denně. Údaj o aktualizaci ceny slitků je součástí stránky. Cena zlatých slitků je vůči burzovní ceně 'virtuálního' zlata navýšena o výrobní a distribuční náklady rafinérií, tzv. premium. Premium je obvykle ve výši jednotek procent a liší se dle gramáže slitku. U menších slitků je větší.
Jaká je sazba daně (DPH) na zlato? Investiční zlato je osvobozeno od daně, resp. je účtováno v sazbě 0 procent. Toto osvobození platí ve všech zemích EU. Zlaté mince a zlaté slitky osvobozené od daně však musí splňovat zákonem stanovené podmínky. Více na DPH při prodeji zlata...
NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY
Stručně co je nového ve světě hospodářské politiky, financí a drahých kovů.

Zlatemince.cz - Investiční zlato. Zlaté investiční mince. Zlaté investiční slitky. Stříbrné mince. Limitované ražby a medaile Pražské mincovny, České mincovny a Mincovny Kremnica, mince ČNB a NBS. ©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno.