UPOZORNĚNÍ: 6. 1. nefixujeme cenu zlata (státní svátek v Rakousku). Pražská prodejna do 11.1. uzavřena – kontaktujte nás na centrále 800 222 800.
E-shop Aukce

AUKCE #01239 - 1000 Sk Rozlúčka s korunovou menou a slovenskou korunou

AUKCE

Číslo aukce: #  01239  
Zahájení aukce: 16.04.2012  
Aukce končí:
 
01.05.2012
 
 
Vyvolávací cena: 77,53 €  
Dosažená cena: 77,57 €
(tn)

 
Cílová cena (kup teď):
 
119,28 €
 
 
Minimální příhoz : 1,99 €  
Minimální nabídka : 79,56 €  
Příhozů: 1  
   


TATO AUKCE JE UKONČENA!



Aukce běží v měně CZK (Kč). Přepočet na jiné měny probíhá dle denního kurzu. Proto se může stát, že přepočítaná např. vyvolávací, dosažená cena apod. se z tohoto důvodu mírně změní!

POPIS

Pamětní stříbrná mince v hodnotě 1000 Sk
Autor: Karol Ličko
Rytec: Dalibor Schmidt
Razila Mincovňa Kremnica

průměr: 50 mm
hmotnost: 62,207 g
ryzost stříbra: 999/1000 Ag
hrana: hladká nápis: „1. 1. 2009 * ZAVEDENIE EURA * EURO INTRODUCTION“

náklad provedení proof - 22000 ks
emise: 2008


VÍTE, ŽE:

Pohádkové poklady České televize pro vaše vnoučata. Prohlédněte si naši nabídku medailí s motivem Pata a Mata, Chaloupky na vršku nebo Včelích medvídků.

PŘÍHOZY V AUKCI #01239

Zákazník Zadání limitu Dosažená cena
tn 16.04.2012 77,57 €


STARŠÍ DRAŽBY TÉTO POLOŽKY

# Ukončena  Vyvolávací cena Dosažená cena
1239  01.05.2012  77,53 € 77,57 €
489  07.03.2011  72,37 € 74,35 €
410  07.02.2011  64,21 € 93,44 €




ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Ryby - mince znamení zvěrokruhu

Znamení Ryby je dle zvěrokruhu ohraničeno daty 20. února a 20. března.



Ryby mají rády samotu, záhady a podivnosti, naopak nejsou rády středem pozornosti, nesnáší vlastní kritiku nebo když něčemu nerozumí. Mají citlivou a přizpůsobivou povahu. Jsou okouzlující a chápavé, leč mohou snadno být nedůsledné a přecitlivělé. Často jsou poddajné a ovlivnitelné. Mezi ostatními znameními nenalezneme jiné, které se vyznačuje takovou bezbranností a citlivostí, zároveň však i oddaností. Ryby jsou jako stvořené pro pomáhání lidem. Milují lidi, milují život, milují svět. Ryby mají smysl pro humor, kterým ale často zakrývají vlastní citlivé já.

V tomto znamení se narodil mimo jiné i T.G. Masaryk, A. Einstein, A. Vivaldi, taky Bruce Willis a Eva Herzigová.

Mince s výtvarnými motivy znamení zvěrokruhu se staly oblíbeným dárkem již dříve.

Letošní rok přináší nový cyklus mincí věnovaný jednotlivým znamením zvěrokruhu. První mince tohoto cyklu je věnována právě znamení Ryb. Nové mince s vkládanými kameny navíc každého upoutají svým originálním a okouzlujícím výtvarným pojetím.

Oficiální autoritou vydávající tyto mince je Běloruská centrální banka. Razí se však v polské mincovně. Na český trh je importuje Zlaté Mince Numismatika. K dostání jsou v specializovaných prodejnách v Praze v Obecním domě a ve Vsetíně v budově Komerční banky.

Zájemci o minci s tímto znamením si ji mohou prohlédnout nebo objednat přes internet, na adrese :



MAĎARSKÝ FORINT Vývoj, katalogizace, významné emise

Na území Maďarska je platnou měnovou jednotkou maďarský forint, která má určený mezinárodní kód dle ISO 4217 HUF.

Běžně se však mimo HUF používá symbol Ft. Setinou forintu je tzv. fillér. Ten byl zaveden v uherském měnovém systému roku 1892, kdy byla na území Rakouska–Uherska zavedena rakousko–uherská koruna. Fillér se tedy stal 1/100 uherské koruny. Od té doby zůstal dílčí měnovou jednotkou až dosud, i když došlo ve vývoji měnových jednotek v Maďarsku k několika zásadním změnám (viz dále).

Označení forint pochází od jména italského města Florencie, ve 13. století se tam razily mince s názvem fiorino d‘oro. Do oběhu byl forint v Maďarsku zaveden v polovině roku 1946, kdy došlo k výraznému znehodnocení předchozí měnovou jednotku pengő. Hyperinflační stav byl příčinou nezvykle velkého poměru nastupujícího forintu a končící pengő. Jeden forint byl v té době směnitelný za 4×1029 pengő. Pokud jde o značení měnové jednotky na bankovkách, platilo již v roce 1878, kdy došlo k vytvoření Rakousko–uherské banky, že označení měnové jednotky bylo odlišné na reverzu a averzu. Na jedné straně (R) byl text německý a měna se označovala jako gulden, kdežto na straně druhé (A) to byl forint (sing.) nebo forintot (plurál). Jako příklad můžeme uvézt bankovky # PS174–177 z roku 1849.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 5/2017.

PREMIUM. OBCHODNÍ PŘIRÁŽKA K CENĚ MINCÍ


Premium má obdobnou funkci jako poplatky u investičních fondů. Rozhodnete-li se nakoupit ty nejmenší zlaté investiční mince o váze 1/20 nebo 1/10 Oz, počítejte s tím, že navýšení ceny bude na úrovni 20ti procent. S nižším navýšením můžete investiční mince pořídit pouze pokud koupíte mince přímo o váze 1 Oz. Při prodeji těchto mincí se výkupní cena zlata pohybuje pod aktuální cenou zlata. Opět platí, že za drobné mince dostanete míň než za větší.

LONDON FIX


Aktuální světová cena zlata na trhu, tzv. London fix je vyhlašována dvakrát denně nejvýznamnějšími obchodníky se zlatem. Touto cenou se řídí obchody o objemu min. 1000 Oz. Fyzicky alokované zlato ve formě zlatých investičních mincí nebo uzančních zlatých slitků se prodává za cenu mírně vyšší. Náklady na zpracování zlata do podoby investičních mincí a jejich distribuce tvoří navýšení prodejní ceny investiční mince vůči ceně zlata. Toto navýšení zvané premium je různé podle velikosti mincí, které kupujete.

ZLATO.


Zlato. Latinsky Aurum. Pro jednoho chemický prvek, pro jiného talisman pro štěstí, pro jiné koncentrované jmění. Zlato ovlivňovalo osudy lidí a národů, obchod a vývoj peněžního systému od biblických dob, bylo symbolem moci, vzbuzovalo vášně. Příběh posedlosti zlatem začíná magickou, náboženskou a uměleckou rolí zlata, pokračuje ražením mincí a přeměnou na peníze, vrcholí zlatým standardem. Dnes žijeme v době, kdy mnozí přezíravě tvrdí, že zlata se nenají. Není větší omyl. Protože pokud zase přijde doba, kdy bude nedostatek svobody nebo jídla, pak zlato bude jediná měna, která vám je zajistí...

RYZOST INVESTIČNÍHO ZLATA


Zákonem je stanovena minimální ryzost investičního zlata. Mince nebo slitky s nižší, než předepsanou ryzostí nemohou být za investiční zlato ani označovány, ani nemohou být prodávány bez DPH. U mincí je předepsaná ryzost nižší s ohledem na tradiční historické ražby. Moderní investiční zlaté mince mají stejně jako slitky nejvyšší ryzost, t.j. obsahují 99,99 procenta zlata
Zlatemince.cz - Investiční zlato. Zlaté investiční mince. Zlaté investiční slitky. Stříbrné mince. Limitované ražby a medaile Pražské mincovny, České mincovny a Mincovny Kremnica, mince ČNB a NBS. ©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno.

RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...